Založ si blog

Pupočníková krv

Biznis, financie, marketing, úspech…

To sú slová, s ktorými sa dnes stretne každý z nás, či už v pozitívnom slova zmysle alebo skôr v tom negatívnom. Ale aké sú skutočné hodnoty týchto dní? Čo pre nás znamená rodina, dôvera, zdravie? Ak sa má narodiť dieťa, v prvom rade matka myslí nato, ako mu zabezpečí plnohodnotný život. Ako ho zabezpečí, či už po materiálnej stránke alebo ako mu zaručí zdravie. Dá sa to vôbec?

V týchto dňoch veľmi aktuálna téma „očkovanie“ a taktiež veľmi diskutabilná téma „odobratie pupočníkovej krvi“.

Od 70.rokov minulého storočia je známe, že v pupočníkovej krvi sa podobne ako v kostnej dreni nachádzajú krvotvorné kmeňové bunky. Tieto bunky sa dnes dajú využiť na liečbu závažných ochorení ako napríklad pri leukémii, lymfómoch, nádorových ochoreniach orgánov, získaných či dedičných poruchách krvotvorby, imunity či metabolizmu. Pupočníková krv dnes rozširuje možnosti modernej medicíny. Od prvého úspešného použitia pupočníkovej krvi na liečbu v roku 1988 sa kmeňové bunky, ktoré sa v nej nachádzajú, použili celkovo vo svete už viac ako 25 000 krát.

Na Slovensku sa pupočníková krv odoberá od roku 2002. Vykonávajú sa dva druhy odberov. Autológna t.j. vlastná pupočníková krv odobratá za účelom možnej liečby pre človeka, ktorému bola odobratá. Alogénna pupočníková krv je od darcu odobratá za účelom liečby nepríbuzného pacienta. Nedávny výskum ukázal, že kmeňové bunky nachádzajúce sa v pupočníkovej krvi sú schopné opravy poškodených orgánov a tkanív. V súčasnosti prebieha viacero schválených klinických štúdií, ktoré využívajú autológnu pupočníkovú krv pri liečbe ochorení, kde je potrebná regenerácia tkanív. Takáto krv sa používa aj na experimentálnu liečbu vo svete.

Pupočníková krv sa odoberá z pupočníka a placenty ihneď po narodení dieťaťa, po prestrihnutí pupočnej šnúry. V čase odberu je dieťa už v starostlivosti detského lekára. Pupočník a placenta sú po pôrode pre dieťa už nepotrebné, preto ho odber nijako nezaťažuje. Keďže sú to orgány dieťaťa, odber nie je pre matku nepríjemný a bolestivý. Po prestrihnutí pupočnej šnúry sa krv v placente rýchlo zráža, preto musí byť odber vykonaný okamžite. Avša, rocedúra zahŕňa zber placentárnej transfúzie a vyžaduje rýchle zasvorkovanie, v ideálnom prípade do 30 sekúnd po narodení. Takto je zaistené, že bude získané z odberu dostatočné množstvo kmeňových buniek. Zber pupočníkovej krvi, je propagovaný ako neškodný zásah pre dieťa, hoci si vyžaduje okamžité zasvorkovanie.

V roku 1801 Erasmus Darwin (starý otec Charlesa Darwina) napísal : „Ďalšia vec, ktorá je veľmi škodlivá pre dieťa, je uviazanie a prestrihnutie pupočníka príliš skoro. Tento úkon by mal byť vykonaný až potom, keď sa dieťa nielen pár krát nadýchlo, ale ustalo aj všetko pulzovanie v pupočníku. Dieťa zostane oveľa slabšie, než by malo byť, pretože časť krvi, ktorá mala byť v dieťati, zostala v placente.“

Kráľovská univerzita pôrodníkov a gynekológov vo Veľkej Británii uvádza: Odobratie pupočníkovej krvi v objeme 100 ml z novorodenca narodeného v plnom termíne (čo predstavuje takmer tretinu z 350 ml z priemerného objemu krvi novorodenca) zodpovedá strate 1,7 litra krvi u dospelého jedinca. Inak povedané 3 až 4 krát väčší objem ako je odobratý pri obvyklom darovaní krvi.

Zabezpečí možnosť takéhoto odberu pocit istoty pre rodičov, o možnom úžitku v budúcnosti pre svoje dieťa? Mediálne známe osobnosti, ktoré dali súhlas s odobratím pupočníkovej krvi svojmu dieťaťu sa zhodujú v tom, že je to poistka do budúcnosti. Názory odborníkov sa líšia a je veľmi pravdepodobné, že úžitok z odberov majú hlavne súkromné firmy. Odber pupočníkovej krvi nie je lacná záležitosť. Na internetovej stránke spoločnosti, ktorá na Slovensku odoberá pupočníkovú krv je uvedená cena odberu – Štandard  690€ a odber – Prémium 890€. Aká je záruka, že pri neúnosnej finančnej situácii, keď rodičia nebudú schopní platiť za uskladnenie krvi ročný poplatok, nebude s krvou dieťaťa manipulované? Či nebude predaná za účelom zisku? Rodičia, ktorí sú naklonení myšlienke odobratia krvi vlastného dieťaťa, no nemajú finančnú istotu sú diskriminovaní. Z etického hľadiska je to absolútne neprístojné.

 

 Prednosta Kliniky hematológie a transfuziológie LF UK, SZU a FNsP doc. MUDr. Martin Mistrík, PhD. považuje správanie súkromných spoločností za špekulatívne. Ak je v rodine dieťa s leukémiou a má sa narodiť súrodenec, v tomto prípade doc. Mistrík, odobratie pupočníkovej krvi odporúča. Primárna idea, podľa jeho vyjadrenia, však nie je vo využití pre samotné dieťa, ktorému bola pupočníkova krv odobratá. Ak by sa aj rodičia rozhodli dať odobrať dieťaťu pupočníkovú krv, je len veľmi malé percento využiteľnosti pre dieťa alebo súrodenca v budúcnosti. Len 25-30% pacientov má zhodného darcu. Ďalšou obavou je to, že kmeňotvorné bunky sú vhodné na liečbu len niektorých tipov konkrétnych ochorení.

 Je tu ešte ďalšia možnosť – Verejný register! Je to medzinárodný register, do ktorého rodičia môžu darovať pupočníkovú krv svojho dieťaťa, táto možnosť je bezplatná. Pod hlavičkou firmy neštátneho zdravotníckeho zariadenia, ktorá uskladňuje krv novorodencov, funguje aj občianske združenie, ktoré má na starosti verejný register. Verejný register je obmedzený prísnymi kritériami, danými legislatívou a požiadavkami transplantačných centier. Podmienkou je, že matka musí byť počas celého tehotenstva zdravá a dieťa musí mať viac ako 4 kg. Asi 20% z vhodnej pupočníkovej krvi sa vyberie pre medzinárodnú výmenu. Okrem toho, krv vášho dieťaťa sa mu nemusí vrátiť.  Azda najväčším problémom pre komerčné spoločnosti je, že ak sa rodičia rozhodnú pre verejný register,  prídu o zisk. Podľa doc. Mistríka (doc. Mistrík M.,2008) sa napr. v Rakúsku nájdu len veľmi ťažko rodičia, ktorí si dali zamraziť pupočníkovú krv svojho dieťaťa. Drvivá väčšina korektne a úplne informovaných rodičov daruje pupočníkovú krv do verejnej banky. Darovanie pupočníkovej krvi do verejnej banky rodičov nič nestojí a pupočník je k dispozícií chorému. 
Nerozumiem potom na čo sa tie odbery robia? Možno na to, čo nie je tak jasné na prvý pohľad a môže byť šikovne zakryté. Matematika hovorí, že 25 000 až 30 000 Sk krát 10 000 (toľko jednotiek sa údajne zamrazilo na Slovensku) je viac ako štvrť miliardy Sk! Lekári v zahraničí, ktorí jasne označili aktivity okolo vlastného pupočníka za podvod a neľudský počin, mali veľké nepríjemnosti a naťahovačky s dobre platenými právnikmi. Našťastie, v súčasnosti sa už celý rad odborných spoločností vo svete dištancoval, resp. odmietol odbery pupočníkovej krvi pre vlastnú potrebu. Pracuje sa na stanovisku odborníkov na Slovensku, ktoré s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nebude odlišné od stanovísk v zahraničí. (internetový zdroj, hematology.sk)

              V Taliansku a v Belgicku zákon zakazuje uskladnenie pupočníkovej krvi pre vlastnú potrebu. Vysvetlenie doc. MUDr. Mikuláša  Hrubiška, CSc. je, že tieto krajiny nemajú úplne doriešenú legislatívu týkajúcu sa privátneho skladovania pupočníkovej krvi. Samotné odbery nie sú zakázané, no krv sa skladuje v zahraničných laboratóriách. Moderné, systémové a  vyspelé krajiny, akými sú Taliansko a Belgicko sa však nenáhlia riešiť legislatívu uskladnenia pupočníkovej krvi. Keby to prinášalo viac výhod ako rizík, nesnažili by sa tieto krajiny vynaložiť maximum, aby krv bola k dispozícii v domácich laboratóriách?!

              Táto téma je veľmi diskutabilná. Konflikt záujmov je zrejmý aj pre laickú verejnosť. Diskusné fóra budúcich mamičiek, ktoré majú informácie od svojich ambulantných gynekológov, sú neustále v pohybe vďaka tejto téme. Názory odborníkov sú diametrálne odlišné. Či už názor doktorov vied, ktorí zo svojho pohľadu posudzujú kmeňové bunky a vývoj liečebných postupov na patologické procesy alebo názory lekárov, ktorí pracujú s konkrétnymi chorými ľuďmi a posudzujú ich liečebné postupy .

              

Manuela Šuranová, FMK UCM Trnava

 

KYJEV

26.04.2014

Kyjev Štátna televízia označila rebelov, ktorí obsadili všetky dôležité úrady v hlavnom meste Ukrajiny za teroristov, ktorí sa snažili dostať do Kyjeva. Počas nepokojov na Ukrajine sa na sociálnych sieťach objavili správy od mladých ľudí, ktorý boli priamo v centre diania. Mnoho mladých sa vyjadrilo, že sa snažia protestovať proti vláde v Kyjeve, za slobodu a za [...]

Nie je maslo ako maslo

18.04.2014

Sedím si pri raňajkách a zrazu reklama, ako inak, reklamný cyklus trvá celé moje raňajky. Moja prvá myšlienka je, že konzumujem potravu príliš rýchlo, myšlienka druhá – reklamy sú nekonečné. Počas môjho posedenia stihli reklamu na rastlinnú nátierku „Flora“ pustiť hneď dvakrát, preto môj záver, že reklamy sú nekonečné. Človek predsa môže [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 13212x
Priemerná čítanosť článkov: 4404x

Autor blogu

Kategórie

Archív